Skip to main content

De koude dagen zijn weer begonnen en daarmee gaan de verwarmingen aan en de energierekeningen omhoog. Een slimme tijd om na te denken over duurzaam je huis verwarmen. In onze blog leggen we uit welke manieren er bijvoorbeeld zijn.

Waarom duurzaam je huis verwarmen?

In de tijd waarin we leven is het verduurzamen van je woning erg belangrijk. Je helpt daar niet alleen het milieu een handje mee: vaak heeft het ook een positieve invloed op je portemonnee. De eerste stap bij het duurzaam verwarmen van je huis is zorgen voor goede isolatie. Zo blijft de warmte ook binnen het huis en gaat er minder verloren. Je hebt natuurlijk de traditionele CV-ketel om warmte op te wekken, maar er zijn ook andere (duurzame) manieren. We bespreken er een paar in deze blog.

Duurzaam je woning verwarmen - verwarming
  • Een HR-ketel

Een HR-ketel is een nieuwere versie van de CV-ketel. HR staat voor hoog rendement. Deze versie heeft minder gas nodig om het water te verwarmen. Het verschil met een CV-ketel is dat deze ketel de warmte die uit de waterdamp vrijkomt bij het verbanden van het gas wel benut en een CV-ketel niet. Daarbij gaat de warmte namelijk verloren via de afvoerpijp. De HR-ketel is dus duurzamer en energiezuiniger, wat beter is voor het klimaat en voor jouw uitgaven.

De HR-ketel is een goede optie om duurzaam je huis te verwarmen. Gemiddeld kost zo’n ketel €2.100, inclusief installatie. Kijk naast de prijs ook naar de energiezuinige instellingen die een bedrijf toepast. Dat kan je namelijk veel energiekosten schelen, geeft Milieucentraal aan.

  • Een zonneboiler

Wanneer je van het gas af wilt is een zonneboiler op je dak een mogelijkheid om duurzaam je huis te verwarmen. Door zonne-energie te gebruiken komt namelijk geen CO2 vrij. Bovendien raakt zonlicht nooit op. Een huishouden bestaande uit 4 personen bespaart jaarlijks ongeveer 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot bij gebruik van een zonneboiler. Zeker in de zomer levert de zonneboiler je genoeg energie voor het verwarmen. Je combineert deze boiler bijvoorbeeld met een HR-ketel of warmtepomp zodat je ook warm water hebt wanneer er minder zonlicht is.

Een zonneboiler kost gemiddeld €3.300. Het goede nieuws is dat je subsidie krijgt van de overheid wanneer je zo’n boiler aanschaft. Die subsidie kan zo een derde van de aanschafkosten zijn. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan. Lees die goed door!

  • Een warmtepomp

Ten slotte leggen we kort wat uit over de warmtepomp. Heel simpel gezegd haalt zo’n pomp warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem. Daar gebruikt een warmtepomp stroom voor. Je stroomverbruik neemt dus toe maar daar staat tegenover dat je geen (of veel minder bij een hybride versie) gas verbruikt. Als je het vergelijkt met een HR-ketel op gas is de CO2-uitstoot die je hebt door verwarming en warm water een stuk lager. Er zijn verschillende versies van warmtepompen zoals de volledige elektrische pompen of de hybride pompen (in combinatie met gas).

Net als bij een zonneboiler kun je subsidie krijgen bij de aanschaf. Dat bedrag ligt tussen de €500 en €2.500. Ook hier gelden echter een paar voorwaarden.   

Chat openen
1
De vakmannen van Totaalbouw staan klaar voor al jouw vragen 🛠 Stel ons gerust je vragen via WhatsApp 👋