Skip to main content

Wil jij graag je huis verduurzamen tijdens je verbouwing? In onze blog geven we je een paar tips die je goed kunt toepassen. Zo bespaar je na een tijdje niet alleen op je energierekening, maar stijgt ook de verkoopwaarde van je huis. Lees snel onze tips en ga aan de slag met verduurzamen. 

Waarom zou je je woning gaan verduurzamen? Daar zijn een paar goede redenen voor. De eerste reden is natuurlijk dat je het milieu bespaart. Een andere reden is dat een duurzaam huis jou ook wat oplevert: een lagere energierekening en een hogere verkoopwaarde van je huis. Natuurlijk moet je eerst wat investeren (tijdens de verbouwing) maar na een tijdje zie je de inspanningen al terug in de energierekening.

Bovendien vindt de overheid het top dat jij je huis verduurzaamt. Je kunt daarom zelfs subsidie aanvragen, bijvoorbeeld voor de isolatie van je koopwoning. Dat kun je onder andere checken via de subsidiewijzer van de overheid. Lees wel even goed alle regeltjes door zodat je zeker weet dat je recht hebt op zo’n subsidie. Dan door naar onze tips om duurzaam te wonen. Tips die je toe kunt passen terwijl je aan het verbouwen bent.

Tip 1: gebruik duurzame energie

Een maatregel die je kunt nemen is het gebruik maken van duurzame energie. Denk aan het aanleggen van zonnepanelen. Je gebruikt dan de zon als energie zodat de zonnepanelen een groot deel van je energie kunnen leveren. Milieu Centraal noemt een paar voorwaarden wanneer je zonnepanelen aan wilt leggen. Zo is de opbrengst bij een dak op het zuiden het hoogst, kunnen de panelen op zowel een plat als schuin dak komen en zullen de panelen veel minder opbrengen als een groot deel van het dak overdag in de schaduw ligt. Zaken om rekening mee te houden mocht je zonnepanelen willen.

Zijn de panelen voor jou toch niet zo’n geschikte optie? Je kunt verder op andere manieren gebruik maken van duurzame energie, zoals met een zonneboiler of een warmtepomp. Een zonneboiler zorgt dan voor warm water in bijvoorbeeld de keuken en de douche. Een warmtepomp kan je huis verwarmen. Ook bij deze twee methodes zijn er bepaalde voorwaarden.

En wat het nog mooier maakt: voor veel van deze maatregelen om je energieverbruik te verduurzamen kom je in aanmerking voor subsidie.

Tip 2: isoleer je woning goed

Een andere stap is het goed isoleren van je huis. Ga eerst na welke isolatie er al aanwezig is in je woning. De Rijksoverheid noemt al een paar kleine dingen die je kunt doen om je woning beter te isoleren zoals het dicht stoppen van naden en kieren. Maar je kunt er verder voor kiezen het groter aan te pakken. Denk aan isolatie voor je gevel, dak, vloer of het nemen van dubbel glas.

Tip 3: kies voor duurzame verlichting

Niet veel mensen zullen nog gloeilampen in huis hebben. En dat is ook logisch, er zijn tegenwoordig veel duurzamere (en betaalbare) andere opties voor verlichting. Kies bijvoorbeeld voor LED verlichting. En geen zorgen, dat is lang niet alleen meer dat felle, witte licht. Plaats de duurzame lichten dan eerst in de kamer waar de lampen het vaakst aanstaan, zo bespaar je het meeste. Je kunt verder kiezen voor licht dat automatisch aan en uit gaat, dat dus alleen aangaat als het echt nodig is.

Tip 4: gebruik duurzame materialen

Nog een tip: gebruik duurzame materialen tijdens het verbouwen. Kies voor grondstoffen die bijvoorbeeld weinig energie vergen bij de verwerking. Of denk aan materialen die lang meegaan zodat je ze niet snel hoeft te vervangen.

Denk ook aan duurzame materialen wanneer je je huis in gaat richten. Loop een rondje langs tweedehandswinkels: misschien vind je daar wel dat leuke bankstel dat goed in jouw woning past. Of koop een tweedehands kastje dat er met een likje verf weer zo goed als nieuw uitziet.

Pas op dat je alleen materialen koopt die je echt nodig hebt. Het is zonde van het milieu en jouw portemonnee als je teveel inkoopt en er een hoop over blijft. Kijk daarom goed wat je in welke hoeveelheden nodig hebt.

Tip 5: gedraag je duurzaam

Dan onze laatste tip. Deze is meer voor wanneer de verbouwing klaar is en je van je vernieuwde huis kunt gaan genieten: probeer je ook duurzaam te gedragen. Dat kunnen al kleine dingen zijn zoals het uitzetten van lampen wanneer je niet in de kamer bent of tochtstrippen plaatsen langs de deuren. Voorkom voedselverspilling en loop eens vaker een tweedehands winkel binnen voor kleding. Kleine dingen, die als we het allemaal doen, een grote impact hebben.

Totaalbouw.nl helpt je verder met al jouw klussen

Ben jij aan het verbouwen en denk je na het lezen van deze tips: ik ben op zoek naar een echte vakspecialist? Totaalbouw.nl koppelt jouw openstaande opdracht aan de juiste vakman. Top dat jij duurzaam aan de slag gaat, daar helpen wij graag mee! Totaalbouw.nl zorgt dat jouw klus kwalitatief en snel gedaan wordt door een specialist.

Chat openen
1
De vakmannen van Totaalbouw staan klaar voor al jouw vragen 🛠 Stel ons gerust je vragen via WhatsApp 👋