Skip to main content

Wanneer je zelf gaat klussen, is het belangrijk veilig aan de slag te gaan. Zo voorkom je ongelukken en kun jij zorgeloos verbouwen. In onze blog geven we je graag een paar tips om veilig te klussen, want een ongeluk zit in een klein hoekje!

Veilig klussen is belangrijk

Helaas gebeuren er nog altijd veel ongelukken thuis tijdens het verbouwen. De oorzaken zijn vaak onervarenheid van de klusser en te weinig veiligheidsmaatregelen. Zeker tijdens deze coronajaren zijn mensen veel gaan klussen en gaat er soms wat fout. Van in je vinger snijden tot op je duim slaan tot van de ladder vallen, er kan van alles mis gaan tijdens het verbouwen. Door van te voren goed na te denken wat de klus precies inhoudt en hoe je veilig te werk kunt gaan, kun je al een hoop voorkomen. Met deze tips van Totaalbouw.nl weet jij zeker dat je veilig kunt klussen.

Tip 1: zorg voor de juiste kleding en gereedschap

Zorg er ten eerste voor dat je de juiste kleding en goed gereedschap hebt. Onder de juiste kleding vallen veel zaken. Doe geen loszittende kleding of sieraden aan omdat je dan het gevaar hebt ergens achter te kunnen blijven haken. Verder is het slim werkkleding aan te doen, zeker als het een wat grotere klus is. Denk aan veiligheidsschoenen en kniebescherming wanneer je veel op je knieën moet zitten. Ook een veiligheidsbril en oorbescherming kunnen noodzakelijk zijn als je bepaalde klussen uitvoert, net als een stofkap en werkhandschoenen. 

Met goed gereedschap bedoelen we bijvoorbeeld geen bot gereedschap. Je moet op je gereedschap kunnen vertrouwen en daar dus rekening mee houden wanneer je aankopen doet. Super fijn als je de twintig jaar oude boormachine van je vader kunt lenen, maar als die al wat mankementen vertoont is het slimmer zelf te investeren in een nieuwe. Zo kun jij weer wat jaren vooruit en weet je zeker dat het gereedschap goed werkt als je aan de slag gaat. Wellicht is het slim niet de allergoedkoopste te kiezen, want dan kun je elke keer opnieuw naar de winkel.

Tip 2: werk met genoeg licht

Zeker wanneer je binnen of in de avond veilig wilt klussen, is genoeg en goed licht essentieel. Je wilt niet dat de klus fout gaat, omdat je het niet goed kunt zien en moet gokken of je goed bezig bent. Dus pak er wat extra lampen bij wanneer het donker is of vraag de buurman even bij te schijnen met een zaklamp. Dat scheelt een hoop frustratie en ongelukken.

Tip 3: werk in de juiste houding

Dat een slechte houding niet goed voor je is, weten we al lang. En dat geldt ook voor tijdens het klussen! Als je veilig wilt klussen, hoort daar ook bij dat je goed op je werkhouding let. Zeker wanneer je boven je hoofd aan het werk bent of op je knieën bezig bent, is het belangrijk te zorgen voor de juiste houding. Gebruik bijvoorbeeld een ladder zodat je er beter bij kunt of kies voor een soepele ondergrond voor je knieën. Zo voorkom je dat je (veel) last krijgt van je nek, rug, schouders of knieën.

Tip 4: zorg voor een nette werkplek

Een rustige omgeving zorgt voor een rustige geest, ook bij het verbouwen. Door je werkplek netjes te houden, heb je geen afleiding tijdens het klussen en blijf je gefocust. Zorg dat je rommel en los gereedschap dus niet rond laat slingeren. Dat zorgt niet alleen voor onrust, maar vergroot ook nog eens de kans op struikelgevaar en dus op ongelukken. Kijk verder altijd uit voor gladheid. Zorg voor een droge vloer zodat er op dat vlak niets mis kan gaan. Bovendien voorkom je zo een veel voorkomende ergernis tijdens het verbouwen: het kwijt zijn van spullen tijdens de klus.

Tip 5: blijf altijd stevig staan

Deze tip geldt met name voor wanneer je een trap of verhoging op moet tijdens het klussen. Het is heel verleidelijk je gewoon even uit te strekken op die ladder omdat je zo toch wel bij dat lampje kunt. Maar doe het niet. Negen op de tien keer gaat het goed, maar het zal maar net niet goed gaan en dan lig je op de grond. Stap af en verzet de ladder naar de juiste plek. Bij veilig klussen zorg je dat je altijd stevig blijft staan.

Vakman nodig? Totaalbouw.nl helpt!

Wil jij het klussen toch maar aan een vakman over laten? Totaalbouw.nl koppelt jou aan de juiste vakman voor de klus. En geen zorgen, wij weten heel goed hoe we veilig moeten klussen!

Chat openen
1
De vakmannen van Totaalbouw staan klaar voor al jouw vragen 🛠 Stel ons gerust je vragen via WhatsApp 👋